Geplaatst op .

Autoverkoop zit in de lift

De verkoop van auto’s en motoren zit weer in de lift. In het tweede kwartaal van het jaar steeg de totale omzet met 6 procent in vergelijking met een jaar eerder.
Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.
Door de gunstige omzetontwikkeling nam het vertrouwen onder autoverkopers toe tot de hoogste stand sinds 2011. De omzet uit de verkoop van personenauto’s, goed voor ruim 50 procent van de totaalomzet, beleefde het sterkste tweede kwartaal sinds 2011. De omzet nam in vergelijking met een jaar eerder met 3 procent toe.

In totaal werden er in de drie maanden tot juli 91.882 nieuwe auto’s verkocht, een fractie minder dan een jaar eerder. Het eerste halfjaar is het aantal verkochte personenauto’s met ruim 1 procent gestegen naar een totaal van 201.582.

Verkopers van bedrijfsauto’s realiseerden in het tweede kwartaal de grootste omzetgroei met een plus van 14 procent. Het aantal verkochte bedrijfswagens steeg in die periode met 18 procent tot bijna 19.000. Bij de motoren steeg de omzet met krap 14 procent, waarmee voor het zesde kwartaal op rij een groei van meer dan 10 procent werd behaald. In totaal werden er in het tweede kwartaal 4250 motoren aan de man gebracht, 11 procent meer dan dezelfde periode een jaar eerder.

Met de toename in het tweede kwartaal boekte de auto- en motorbranche bijna 4 procent omzetgroei in de eerste helft van 2015. In de afgelopen drie jaar kromp de omzet van de autobedrijven. Ondanks de recente groei in het eerste halfjaar ligt het omzetniveau nog ruim 20 procent onder het niveau dat in de eerste helft van topjaar 2007 werd behaald.