Geplaatst op .

Dacia blaast gerobotiseerde handbak nieuw leven in

Dacia doorbreekt een trend. Het merk van Terwolde introduceert een gerobotiseerde handbak, terwijl andere autobouwers juist ervoor kiezen om met dit type automaat te stoppen. Een gerobotiseerde handbak -bij Dacia Easy-R genaamd- is een handgeschakelde transmissie waarbij de koppeling is vervangen door de elektronica. In de voetruimte bevinden zich slechts twee pedalen, het rem- en gaspedaal. De koppeling is overgenomen door de elektronica.

Zelf schakelen
In plaats van de versnellingspook in een zogeheten H-patroon hebben de Dacia’s een pook met de traditionele automaat lay-out, te weten een Park, Reverse, Neutral en Drive. Schakelen geschiedt volledig automatisch of door de pook in de zelfschakelstand te zetten. Een tik tegen de pook naar voren betekent opschakelen. Een tik naar achteren betekent terugschakelen.

Begin 2016
Dacia biedt de automaat op de Sandero, Sandero Stepway en Logan MCV aan. De bak kan alleen gecombineerd worden met de 90 pk sterke 0.9 TCe. Vanaf begin 2016 levert Terwolde de Easy-R-transmissie op de genoemde modellen. Renault sluit niet uit dat de versnellingsbak later ook op andere motoriseringen te bestellen is.