Wat zijn de meest voorkomende schades aan een auto?
Er zijn verschillende soorten autoschade. Van kleine krassen tot complexe schades na een aanrijding. Hier benoemen wij de meest voorkomende schades en de herstelmogelijkheden. Heeft u schade? U kunt eenvoudig en snel uw autoschade bij ons melden. Wij helpen u, indien u dat wenst, bij de afwikkeling van de schade.
Kras of lakschade
Een kras of lakschade aan de auto is niet alleen lelijk, maar ook slecht voor de auto. Naast een mooie glans en een mooie kleur beschermt de lak een auto namelijk tegen de invloeden van het weer als regen en vorst, maar ook tegen strooizout of steenslag. De lak zorgt ervoor dat de carrosserie bijvoorbeeld niet roest. Dit heeft weer nadelige consequenties voor de duurzaamheid van de auto. Het vocht heeft nu namelijk vrij toegang tot het metaal van de carrosserie, waardoor er binnen de kortste keren roest kan ontstaan.
Zorg er daarom voor dat een kras of lakschade snel wordt behandeld. Wij kunnen kleine schades, veelal passend binnen de kaders van een a4, behandelen met de reparatietechniek spotrepair. Is de beschadiging aan de lak een stuk groter, dan kan uiteraard de klassieke reparatietechniek toegepast worden, waarbij het beschadigde onderdeel hersteld en gespoten wordt.
Steenslag
Wanneer u rijdt, kunnen er stukjes steen of asfalt opspringen en tegen de lak van uw auto aankomen. Dit kan vervelende schade veroorzaken. Het is niet alleen ongunstig voor het uiterlijk van uw auto, want het ziet er lelijk uit, maar ook schadelijk voor de auto zelf. De lak beschermt de carrosserie tegen roest. Door steenslag wordt de lak beschadigd en de kans op roest wordt een stuk groter. Afhankelijk van de hoeveelheid steenslag beoordeelt onze schadehersteller welke reparatietechniek het beste toegepast kan worden
Ruitschade
Ruitschade kan variëren van een klein sterretje, barst of scheur tot een compleet gebroken ruit. Een sterretje, door bijvoorbeeld een steen op de ruit, is heel vervelend. Vooral als deze precies in het zichtveld van de bestuurder zit. Bovendien wordt een auto met een sterretje die groter is dan 20 mm en in het gezichtsveld van de bestuurder zit niet goedgekeurd tijdens de APK keuring.
Vaak kan deze vorm van ruitschade nog wel eenvoudig gerepareerd worden. Met name als de schade niet groter is dan een 2 euro munt. Wij raden u aan om het sterretje zo snel mogelijk te laten repareren. Het kan namelijk, door onder andere temperatuurwisselingen, snel uitgroeien tot een barst of een scheur. Als dit gebeurt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Bij grotere ruitschades kunnen wij de hele ruit vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een grote scheur in de voorruit, maar ook een ingeslagen ruit bij een inbraak. Zowel de voorruit als de zijruiten kunnen wij vervangen.
Gaat u op vakantie? Controleer uw autoruiten goed voordat u weggaat. Ziet u oneffenheden of kleine sterretjes? Ga dan even langs bij uw merkdealer. Zij controleren de ruiten grondig. Zo voorkomt u dat u tijdens de reis een barst of scheur krijgt in de ruit en dat u de ruit in het buitenland moet laten vervangen.
Deuk
Deuken kunnen in een klein moment van onoplettendheid ontstaan. Iemand kan met een deur uw portier geraakt hebben. Of u heeft iets geraakt tijdens het parkeren. Het is belangrijk om de deuk snel te laten herstellen. Niet alleen omdat het er niet mooi uit ziet. Het kan zijn dat de lak bij de deuk beschadigd is, waardoor roest kan ontstaan. Roest tast het metaal van de carrosserie aan wat nadelige gevolgen voor de auto kan hebben. Ook kan de deuk impact hebben op veiligheidssystemen van de auto, zoals sensoren, etc.
Storm- en natuurschade
Stormschade komt steeds vaker voor in Nederland. Van schade door hagel tot takken die op een auto vallen of schade door andere rondvliegende voorwerpen. Maar ook hevige regenval of overstroming kan schade veroorzaken.
Ook stormschade kunnen wij herstellen, zodat uw auto er niet alleen weer mooi uit ziet, maar ook weer volledig beschermt is. Van uitdeuken, steenslag verwijderen tot het volledig overspuiten van de lak.
Controleer ook goed welke autoverzekering u heeft en wat er vergoed wordt van deze vorm van schade. Bij een WA-verzekering wordt stormschade namelijk niet gedekt.
Bumperschade
De bumper is gemaakt om, naast voetgangers, de auto te beschermen tegen schade, bijvoorbeeld als u ergens per ongeluk tegenaan rijdt. Denk daarbij aan een paaltje bij het inparkeren. Of u raakt een andere auto bij het uitrijden. Daarmee is bumperschade een van de meest voorkomende schades.
Het is belangrijk om de bumper snel te laten herstellen om zo verdere schade, hogere kosten te voorkomen en de werking van veiligheidssystemen van uw auto te borgen. Naast dat de beschadiging optisch niet fraai is, maken veel onderdelen aan of net achter de bumper, zoals sensoren en/of camera’s, een onderdeel uit van de veiligheidssystemen van uw auto. Ook het rijgedrag van de auto kan door beschadiging van de bumper negatief beïnvloed raken.
Complexe schade
Bovenstaande schades zijn vaak klein en makkelijk te repareren. Maar wat als u een ernstige aanrijding hebt gehad of een ander ongeval? In samenspraak met u en/of de verzekeraar zal uit financieel- en kwaliteit oogpunt de schade in kaart gebracht worden om zo te bepalen of het verantwoord is om de auto te herstellen. Indien er besloten wordt om overgegaan tot herstel, zullen wij zorgdragen dat de auto met uiterste zorg behandeld wordt en zal de auto in optimale staat bij u terugkeren, zodat u kunt weer kunt genieten van een rit in uw auto.